Monday, December 6, 2010

Selamat Pengantin Baru..Sahabatku..


Selamat pengantin baru sahabatku..
Semoga bahtera rumahtangga kalian sentiasa diberkati Allah dunia akhirat..
Barakallahu la kuma, wabaraka 'alaikuma.. wa jama'a baina kuma bilkhair..
Friendship forever..:)

Sunday, August 22, 2010

Muaz & Muizz..

Tiada lafaz yang lebih mulia melainkan Alhamdulillah atas segala kurniaan Allah kepada kami. Perkahwinan kami hampir mencecah usia 4 tahun. Pelbagai kenangan yang telah dilalui. Semuanya mnjadikan kami lebih dewasa dalam memegang amanah sebagai suami, isteri, ibu & bapa. Semoga kami mampu mendidik & membesarkan anak-anak kami dalam panduan hidayah Allah, insyaallah..

Muaz & Muizz sayang..

The day you were born..
you touched my soul..
Those beautiful eyes..
stare at me in awe..
Gazing at me..Who just became your mom...

As days turned to months..
and months turned to years..
I watched you grow..
Facing life's challenges and fighting your fears...

If you get lost along your way..
not sure what to do or what to say...
Know that I'm present in spirit and soul..
with open arms and a hand for you always to hold...

May Allah bless us with HIS love and HIS mercy..
As long as we follow HIS guidance all the way..
He will guide us from the darkness into the light..
and..we’ll be in HIS "jannah".. insyaallah...

Ahmad Muaz : 2 tahun 10 bulan
Ahmad Muizzuddin : 21 hari


Sunday, August 15, 2010

Kelahiran Ahmad Muizzuddin 1 Ogos 2010 / 21 Syaaban 1431h

Assalamualaikum wrt... Alhamdulillah.. syukur pada Allah yang masih memberi keizinan utk merasai denyut nadi normal dan menikmati segala kurniaanNya sehingga ke hari ini. Syukur pada Allah yang masih mengizinkan diri ini berada dalam bulan Ramadhan al-Mubarak. Semoga Ramadhan kali ini mampu dimanfaat sebaik mungkin demi redhaNya walaupun masih dlm tempoh confinement, insyaallah.

Alhamdulillah... setinggi-tinggi rasa syukur hanya selayaknya utk Allah Rabbul Jalil krn hanya dengan izinNya Ahmad Muizzuddin bin Mohamad Khairul Nizam selamat dilahirkan dengan mudah & selamat. Syukur pada Allah yang telah memaqbulkan doa hambanya yang byk berdosa ini. Mudah-mudahan nikmat zuriat kurniaan Allah ini bulan Syaaban ini mampu menjadikan kami hambaNya yang sentiasa bersyukur, insyaallah.
31 Julai 2010, jam 11.30 malam, selepas ambik adik di Bukit Jalil & setelah menikmati nasi arab di rumah, saya & hubby ke Hospital Pakar Annur, Bangi utk confirm masa kelahiran belum tiba walaupun dah ada bloody show lepas solat maghrib malam tu. Menanti detik-detik kelahiran zuriat kali kedua ni lebih relax & tenang. Maybe sebab dah ada experience masa 1st delivery 3 tahun lepas. Cumanya apa yg merisaukan ialah terbersalin dlm kereta..hehe..Risau la kaann.. Sebab masa bersalin Muaz dulu, active labor lebih kurang 3 jam jer. So, 2nd baby ni Dr.Khamsiah pun kata kemungkinan besar lebih cepat dari dulu. Alhamdulillah, bila buat CTG heartbeat baby ok & contraction belum konsisten. So, bole balik rumah dulu..

Berikut adalah kronologi kelahiran Ahmad Muizzuddin : 1 Ogos 2010 / 21 Syaaban 1431H (Ahad) di Hospital Pakar Annur, Bangi.

8.30 pagi
  • Ke Hospital Pakar Annur. mcm ade instinct akan bersalin hari ni wpun tak sakit lagi)
  • CTG - heartbeat baby OK.. VE : 2 cm
  • Diberi option utk check in kat hospital atau balik umah dulu then datang balik bila contraction makin kerap. Call Dr.Khamsiah & mintak advise dia. Dia kata bole je kalau nak balik dulu asalkan kalau dah sakit, cepat2 pegi hospital.
9.30 pagi
  • Balik umah dulu. Rest kat rumah, lunch & solat zohor then pkl 3.00 petang gi hospital balik. Bukan sebab sakit atau contraction makin kerap, tp sebab rasa tak sedap hati...:) risau takut terbersalin kat umah pulak..hehe...:)
3.30 ptg
  • Mula-mula plan nak gi ManjaKu utk beli dypers & shopping skit barang2 adik, tp dah nak sampai kat kedai tu hubby patah balik & terus gi hospital sbb hubby tgk saya dah lain mcm..:)
3.40 ptg
  • Kebetulan jumpe Dr.Khamsiah depan lift kat lobby hospital, then dia suruh nurse terus bawak masuk labor room.
  • CTG - heartbeat baby ok, contraction belum kuat lagi.
4.00 ptg
  • Dr.Khamsiah datang tgk report CTG, buat VE (dilated 4cm) & pecahkan waterbag.
  • Dah start rasa sakit contraction & request epidural. Prosedur epidural start dlm pkl 4.45pm & selesai lebih kurang pkl 5.15pm. Alhamdulillah dah tak sakit..:) Legaaaaaaa....
  • Sementara tunggu hubby solat asar, saya mintak tlg nurse bersihkan apa yg patut & tlg amikkan wudhu' utk solat asar. Tp tiba-tiba terasa mcm dah nak bersalin. Midwife check & buat VE rupenyer dah fully dilated. Sementara tunggu Dr.Khamsiah dtg ke labor room tu, nurse & midwife prepare apa yg patut utk kelahiran seorang lagi khalifah Allah. Sekelip mata katil & labor room tu transform drpd bilik biasa mjd bilik yg agak mengerikan utk saya.. Mcm2 alat ade..adooii.. Sempat lagi hubby buat lawak.. "mcm citer transformers pulak labor room nih"..hehe..
6.42ptg
  • Alhamdulillah, bila dengar lafaz " Assalamualaikum" oleh Dr.Khamsiah & midwife diiringi dengan tangisan comel seorg bayi, Ahmad Muizzuddin bin Mohamad Khairul Nizam yang telah berada dalam rahim saya selama 37 minggu selamat lahir ke dunia. Syukur pada Allah yang telah mempermudahkan kelahiran zuriat ini dan mengurniakan kepada kami anak yang sihat sempurna. Syukur alhamdulillah atas segala-galanya... Walaupun hanya sempat merasai sakit contraction lebih kurang 1/2 jam, kesakitan itu sememangnya satu muhasabah terbaik utk saya. Namun, kesakitan itu telah saya lupakan tetapi muhasabah dr kesakitan itu pasti tidak akan saya lupakan, insyaallah.
  • Sememangnya ilmu-ilmu yang dipelajari dalam Antenatal Class sangat2 membantu untuk menghadapi saat kelahiran dlm labor room. Alhamdulillah..
Detik-detik bersejarah kelahiran khalifah Allah, Ahmad Muizzuddin bin Mohamad Khairul Nizam. - 1 Ogos 2010 / 21 Syaaban 1431H

Dr.Khamsiah offer utk hubby sambut kelahiran Muiz, tp hubby tak berani lagi..So, mcm biasa hubby potong tali pusat adik, sambil sebelah tangan lagi busy amik gambar.

Inilah dia adik Muaz yg sekian lama Muaz tunggu. Tak sabar Muaz nak ajak adik main sama-sama.

Terima kasih kpd hubby tersayang yang setia menemani sepanjang proses kelahiran Muiz, terima kasih kpd Dr.Khamsiah Muda yang telah mnjaga saya & Muiz sejak seawal 6 minggu Muiz dalam kandungan. Kali pertama pregnant & bersalin pun Dr.Khamsiah yg handle. Mmg best dokter ni. Dan terima kasih jg utk midwife & nurse yg bertugas. Semoga Allah merahmati kalian semua, insyaallah..

Ya Allah, izinkan kami menjadi ibubapa terbaik untuk anak-anak kami. Izinkan kami mendapat ilham yang benar serta petunjuk dariMu untuk mentarbiyyah anak-anak kami utk beriman kepadaMU & RasulMu. Kurniakan kekuatan kpd kami untuk membina mahligai rumahtangga yang Kau berkati dengan zuriat yang soleh demi mencapai redhaMu dunia & akhirat... Kurniakan kpd kami, zuriat-zuriat kami, ahli keluarga kami dan seluruh umat Islam suntikan CINTA untuk terus melakukan ibadah hanya kpdMu..Semoga kami mampu melaksanakan amanah membesarkan & mendidik zuriat-zuriat kami utk mentaatiMU.. Amin Ya Rabb..



Friday, July 30, 2010

Menanti detik kelahiran seorang khalifah...

When a baby’s born..So helpless and weak..And you’re watching him growing..So why deny..Whats in front of your eyes..The biggest miracle of life..We just have to open our eyes, our hearts, and minds..If we just look quiet we’ll see the signs..We can’t keep hiding from the truth...Let it take us by surprise..Take us in...the best way.. Ya Allah.. Guide us every single day..Keep us close to You..Until the end of time...

Alhamdulillah.. segala puji bagi Allah yang telah mengurniakan segala rahmat dan meminjamkan segala nikmat buat sekalian hamba-hambaNya..Semoga kita tergolong dalam golongan hamba-hambaNya yang sentiasa bersyukur, insyaallah... Alhamdulillah.. "adik Muaz" dah berusia 37 minggu dalam rahim ini. Sesungguhnya rahim kurniaan Allah kpd semua insan bergelar Hawa merupakan organ istimewa serta tempat paling kukuh dan selamat untuk pembesaran seorang manusia. Di rahim yang sempit itulah bermulanya kehidupan seorang bayi yang membesar selama 9 bulan 10 hari dalam jagaan Allah swt..Subhanallah..

Sama-sama kita renung-renungkan :
"Bukankah Kami ciptakan kamu drp air mani yang hina? kemudian Kami letakkannya di dalam tempat yang kukuh (rahim). Sampai waktu yang ditentukan, lalu Kami tentukan (bentuknya), maka Kami sebaik-baik yang menentukan." ( Al-Mursalat 20-23 )

Hari ni, saya masih dalam cuti MC. Masih menanti detik-detik utk melahirkan seorang lagi khalifah Allah, amanah utk saya & hubby. Semoga kelahiran ini dipermudahkan Allah dan dikurniakan keringanan dalam kesakitan yangtersembunyi padanya hikmah muhasabah teragung kurniaan Allah buat hamba-hambaNya yg bersabar..insyaallah..

Dedikasi buat hubby tersayang...
I feel so blessed when I think of you..And I ask Allah to bless all we do..You`re my husband, my friend and my strength...And I pray we`re together eternally.. For the rest of my life....I`ll be with you...I`ll stay by your side honest and true....Till the end of my time...I`ll be loving you..insyaallah..

Terima kasih untuk setiap pengorbanan...ketulusan keikhlasan dalam menyayangi sulaman cinta, memahami ritma & melodi sebuah kehidupan rumahtangga...menjadi imam terbaik untuk kami dan sesungguhnya hanya pada Allah, Sayang melafazkan rasa syukur atas kurniaan seorang suami terbaik kepada diri ini. Semoga kasih sayang & cinta ini sentiasa dalam keberkatan Allah selama-lamanya, dunia & akhirat..insyaallah..

Dedikasi utk mama & bapa tersayang...

Tiada apa yang mampu membalas jasa kalian membesarkan dan mendidikku hingga berjaya mjd insan yang cintakan Allah & RasulNya. Hanya doa dariku saban waktu semoga Allah sentiasa memelihara kalian dan mengurniakan keredhaan kepada kalian dalam kehidupan dunia & akhirat..

Juga kepada kedua-dua ibu & bapa kpd suamiku...Semoga kalian juga sentiasa dalam pemeliharaan Allah, dunia & akhirat..

Kepada semua adik-adikku & sahabat-sahabat ... terima kasih atas segalanya..

Mohon doakan semoga kelahiran adik Muaz ini dipermudahkan & kami mampu memikul amanah utk mendidik anak-anak amanah Allah ini dengan penuh tanggungjawab, insyaallah..

Terima kasih & mohon maaf atas segalanya...

Salam dr saya utk kalian semua :
Hairin Herlina Abdul Halim
18 Syaaban 1431H - 30 Julai 2010
Jumaat
Sayyidul Ayyam


Monday, June 14, 2010

KISAS ... Penuh kenangan...

Pejabat sekolah ( Istana lama nih )

ASPURI yg dah jauh berubah..

KIM... KIK... KISAS...

Kolej Islam Sultan Alam Shah...harum namanya semerbak mewangi

Terbangun di atas penderitaan, kesulitan dan pengorbanan

Besar jasanya pd diri kita, anak didik BUMI WAQAFAN...

*Bumi Waqafan bumi ukhuwah, di sini terpancar hidayah...

*Bumi Waqafan bumi tercinta, di sini tertanam mutiara...

Kota ini zahirnya usang, namun sedari di dasarnya

Tertanam mutiara berkurun lamanya, sukar dibongkar menjejaknya

Payah ditemui sukar digali, yg TABAH pasti memiliki...

*Bumi Waqafan bumi tarbiyah, di sini kasih ku tertumpah...

*Bumi Waqafan bumi taqwa, di sini bermula segala...

FASTAQIM KAMA UMIRTA!!!

Akan tegakkah teguh kah ia

Terlaksanakah BIAH SOLEHAH...yg sering dicita-cita


Generasi tunas harapan, oraklah langkah menuju Ilahi

Jatuh bumi ini bangun bumi ini, adalah kita penentunya

Kesempatan itu masih ada, oleh itu pergunakan ia....


originally from K. Biah FB

Monday, June 7, 2010

Almost 30 weeks...

29 weeks pregnant

Your baby's head is getting bigger and his brain is developing billions of neurons (important for later learning) at an amazing rate. His nutritional needs are growing too. To meet his body's demands, you'll need plenty of protein, vitamin C, folic acid and iron. His bones in particular are soaking up lots of calcium right now, so drink your milk (or if you don't like the taste, try calcium-enriched orange juice or soya bean drink and other soy products).

Alhamdulillah.. minggu ni dah nak masuk 30 minggu.. mcm baru semalam je staff Klinik O & G Annur call bgtau result blood test +ve... Hampir 8 bulan "adik Muaz" telah menghuni rahim Mama..Tiada lafaz yang lebih indah melainkan ALHAMDULILLAH atas nikmat yang Allah kurniakan ini. Sememangnya setelah kelahiran Muaz, perasaan rindu untuk pregnant lagi mmg ada. Sebabnya, diri ini benar-benar teruja dengan kekuasaan Allah yang menjadikan rahim seorang wanita untuk dihuni oleh seorang khalifahNYA selama hampir 40 minggu. Maha suci Allah yang mengizinkan seorang bayi berkomunikasi dengan ibunya sejak di alam rahim.. Allahu akbar..Sukar untuk menggambarkan perasaan ketika mampu merasai detik-detik indah pergerakan seorang insan dalam rahim ini.. Subhanallah... hebat sungguh kuasa Allah...

Pasti detik-detik ini akan kurindui selepas kelahirannya nanti, insyaallah..

Ya Allah, dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani. Ya Allah, kami melafazkan rasa syukur atas nikmat zuriat kurniaanMu.. Tiada kata yang mampu mengungkapkan kegembiraan ini. Hanya padaMu tempat kami melafazkan rasa cinta & syukur tanpa sempadan.. Wahai Allah, Pencipta Agung sekalian makhluk, peliharalah zuriat yang berada dalam kandunganku ini selama dia berada dalam rahim suci kurnianMu. Rupakanlah dan bentukkanlah dia yang berada Rahimku ini dengan rupa yang baik dan sempurna, tetapkanlah ke dalam hatinya Iman kepadaMu dan rasulMu... Sesungguhnya Engkaulah sebaik-baik penyempurna kejadian manusia.

Ya Allah, lahirkan dia daripada Rahimku ini dengan kelahiran yang mudah dan selamat. Ya Allah, jadikanlah anakku ini sihat sempurna, mempunyai akal yang bijak, alim & anak soleh yang sentiasa beramal kepadaMU. Elokkanlah akhlaknya, fasihkanlah lidahnya dan perelokkanlah suaranya untuk membaca Al-Quran & hadis. Kurniakanlah kesihatan yang berpanjangan kepadaNya berkatilah hidupnya disepanjang usia yang Kau izinkan…

Amin Ya Rabb...

Friday, May 14, 2010

Anugerah yang tidak ternilai...

Assalamualaikum wrt ..Salam buat sahabat-sahabat & pengunjung blog ini...

Alhamdulillah.. syukur pada Allah yang masih mengurniakan nikmat Iman & Islam, kesihatan, kebahagiaan, kesenangan, kemudahan, kekuatan segala-galanya yg membuatkan kita masih mampu merasai denyut nadi sebagai hambaNYA...Seringkali "masa" menjadi mangsa alasan kepada persoalan sahabat-sahabat yang bertanya "knp lama tak update blog??" Sememangnya itulah sahaja alasan yang mampu diberikan disebalik tugas dan tanggungjawab lain yang perlu di'aula"kan. Terlalu banyak yang ingin dikongsikan, namun...saya akur dengan hakikatnya sepertimana yang pernah disebutkan oleh As-Syahid Hassan Albanna bahawa sememangnya "alwajibat aksar minal auqat" yang bermaksud tanggungjawab & kewajipan itu lebih banyak daripada masa yang ada. Hmm.. sebenarnya disebabkan terlalu banyak cerita yang nak dikongsi, saya jadi blur sekejap..Apa yang nak dikongsi dulu ye?

Muaz @ KLIA..

Hmm.. Okaylah... kita cerita tentang anak kesayangan Mama & Abi dulu.. Sekarang ni dah ade 2 orang.. Alhamdulillah...:) Abang Muaz berusia dah hampir 2 tahun setengah.. Sorang lagi dah menginjak 6 bulan setengah di alam rahim Mama.. Alhamdulillah atas kurniaan Allah yang sangat bernilai harganya. Tiada yang mampu menandingi kuasa Allah yang mengurniakan rasa kasih dan sayang seorang Mama kepada anak-anaknya. Walaupun "adik Muaz" ni belum lagi menjengah dunia, tetapi perasaan kasih dan sayang ini telah wujud sejak "dia" diketahui wujud dalam rahim ini.. Alhamdulillah...syukur pada Allah atas anugerah ini.. Semoga kami terus menjadi hambaMu yang sentiasa bersyukur, insyaallah..

Muaz dah semakin bijak..Alhamdulillah... Sangat rajin membaca buku dan rajin hafal surah al-fatihah, doa makan, doa tidur, hafal zikir, hafal surah2 pendek, hafal nama-nama kereta, nama-nama aircraft dan lain-lain.. Buku2 kartun tak main... Mmg tak minat... Muaz sangat suka tgk documentary especially ttg aircraft & helicopter... Hmmm.. Sama la mcm Abi dier.. Koleksi magazine Abi Muaz sejak tahun 2000 hinggalah sekarang ni telah menjadi milik Muaz.. hehehe...Waktu siang, Muaz study ABC & ngaji dengan opah, tp waktu malam after Abi balik surau, Muaz akan ajak Abi "main bace buku"...:) So, Abi dengan istiqomahnya akan teman Muaz study setiap malam sampailah Muaz ngantuk... Tp selalunya Abi yang mengantuk dulu sebelum Muaz..Kesian Muaz..huhuhu..Muaz selalu merajuk sebab Abi pejam mata time Muaz baca buku..
Tp itulah pengorbanan seorang ayah.. walaupun penat bekerja.. balik rumah pkl 8 malam, tp rutin harian melayan Muaz mmg tak pernah tinggal.

"Adik Muaz" pun dah semakin aktif, kalau Mama yang teman abang Muaz study, mmg terasa mcm "adik Muaz" pun tgh berenang-renang dengan seronoknya dalam perut Mama..Kalau Mama berehat kat sebelah Abi yg tengah study dengan Muaz tu, mmg tak jadi rehat lah jawabnya.. Mcm "adik Muaz" tengah bersilat kat "dalam ni"..hehehe.. "Adik" suka sangat dengar suara abang Muaz.. Muaz pulak mmg rajin sembang dengan "adik" dia..Hari-hari ajar adik bace alfatihah, selawat & zikir..Alhamdulillah.. bessssttttt sangat...

Hanya doa dipohon kepada Allah Rabbul Jalil, semoga anak-anak kami akan menjadi anak yang soleh & solehah, cemerlang dunia & akhirat dan mampu menjadi asset terbaik utk Islam, Insyallah... Mohon dijauhkan kami dari fitnah..mohon dijauhkan kami dari tipudaya dunia, mohon dijauhkan kami dari azab neraka.. dan semoga kami sentiasa hidup dalam keberkatan NYA dan kehidupan ini sentiasa dipandu dengan hidayahNYA, insyaallah..


Dan..terima kasih Ya Allah.. atas kurniaan seorang suami yang terbaik untukku.. Syukur Alhamdulillah atas anugerah ini.. Sesungguhnya kasih sayang & pengorbanan hubby amat Sayang hargai... Thanks for everything....Wallahi..I love u sooo much.. :)

Wednesday, March 17, 2010

JEMPUTAN WALIMATUL URUS...

Assalamualaikum wrt..

Saya mewakili keluarga berbesar hati menjemput semua sahabat-sahabat untuk sama-sama meraikan majlis perkahwinan adik saya Hairun Nisa Abdul Halim dengan pasangannya Lt Nur Ilyas bin Hj Idris pada 20 Mac 2010 ( Sabtu) di alamat seperti berikut :

No.2, Jalan Impian Jaya 4,
Saujana Impian,
43000 Kajang, Selangor.


Majlis bermula jam 11 pagi hingga 5 petang.
Semoga pernikahan mereka diberkati Allah, & bahagia selamanya dunia & akhirat..insyallah..

Wassalam..

Friday, March 5, 2010

TAZKIRAH JUMAAT

Assalamualaikum wrt.. Salam Jumaat utk semua.. Smg Tazkirah ini bermanfaat utk kita..

“Oh, ustaz biasa pergi Turki ya? Alhamdulillah, Turki tu bumi berkat. Banyak makam sahabat dan orang soleh di sana” kata seorang kenalan. “Oh, ustaz biasa pergi Turki ya? Mesti best, Turki tu cantik. Pemandangannya indah tak terkata” komen seorang kenalan lagi. “Oh, ustaz biasa pergi Turki ya? Bagus tu, Turki ni banyak peluang perniagaan. Boleh pertimbangkan shopping atau bisnes kain lace, barang kulit, tudung sutera dan kristal” aju seorang lagi kawan. “Oh, ustaz biasa pergi Turki ya? Hehe… Turki tu perempuan dia lawa-lawa ustaz. Lembut pula tu, tak macam Arab” usik seorang lagi kawan. Kegatalan.

Subjeknya sama, iaitu Turki.

Tetapi ulasan semua berbeza-beza. Dan pasti sahaja apabila setiap mereka tiba di Istanbul, tempat yang dituju adalah mengikut ulasan-ulasan itu tadi. Seorang ke Eyup menziarahi makam Abu Ayyub al-Ansari. Seorang lagi ke Eminonu mencari feri untuk meneroka Selat Bosphorus. Seorang lagi, akan ke Grand Bazar melihat barangan terkini dan harga semasa untuk dihitung dengan kalkulator di tangannya.

Lelaki yang keempat saya tidak pasti dia akan ke mana. Mungkin ke Taksim atau lorong-lorong gelap di Galata, khabarnya.

SIFIR HIDUP

Itulah yang dikatakan, SIAPA KAMU MENENTUKAN CARA KAMU MELIHAT.

Kesannya pula adalah, CARA KAMU MELIHAT MENENTUKAN APA YANG KAMU DAPAT.

Ada yang pergi Turki dapat dosa, ada yang pergi Turki dapat pahala. Pergi tempat yang sama, akibat tidak sama. Bukan salah Turki, tapi soal siapa kamu yang pergi itu tadi.

KE SUNGAI

Di sungai, bunyi air, bunyi unggas, bunyi angin, bunyi cengkerik, semuanya menghasilkan tenang. Sebabnya mudah, semua yang berbunyi itu sedang memuji Allah [Al-Israa' 17: 44]. Sedang berzikir.

Justeru, ada yang datang ke sungai menyertai zikir alam, lalu mendapat pahala.

Ada pula yang datang ke sungai, kepalanya hanya berfikir satu perkara, “apa dosa yang aku nak buat di sini, ya?”

Tulis pula di batu, “Ina & Din Were Here!”

Takut Malaikat ‘lupa’ dosa-dosanya yang dilakukan di situ. Jangan sampai tiada habuan Akhirat. Lupa yang habuan itu adalah dosa dan Neraka.

Ada yang ke sungai dapat pahala dan bahagia, ada yang ke sungai dapat dosa dan sengsara.

Bukan salah sungai. Tapi salah manusia yang datang ke sungai.

Semuanya bergantung kepada cara melihat, yang menentukan apa yang kamu dapat.

Cara melihat pula bergantung kepada siapa kamu.

UNIVERSITI

Sama juga dengan universiti.

Ada yang datang ke universti dapat ilmu. Dapat pengalaman. Dapat bekalan hidup yang tiada di luar universiti. 4 tahun penuh kesungguhan, hasilnya dapat kebaikan Dunia dan dapat kebaikan Akhirat. Ada yang datang ke universiti dapat jantan. Dapat betina. Dapat ‘pengalaman’. Dapat ‘nikmat hidup’ yang payah nak cari di luar universiti. 4 tahun penuh sial, hasilnya dapat celaka Dunia dan dapat celaka Akhirat.

Bukan salah universiti. Tapi salah manusia yang datang ke universiti. Semua bergantung kepada cara melihat, yang menentukan apa yang kamu dapat. Cara melihat pula bergantung kepada siapa kamu.

FACEBOOK

Sama juga dengan Facebook. Ada yang masuk ke Facebook dapat pahala. Bertanya khabar, menghubungkan persahabatan ‘menjejak kasih’, menguruskan ceramah dan soal jawab, berkongsi ilmu dan macam-macam amal maaruf. Ada pula yang masuk ke Facebook tetapi dapat dosa. Tunjuk aurat, dedah keaiban diri dan kenalan juga rumahtangga, kutuk orang, main kuiz Syirik, main kuiz lagha, sampai belajar atau kerja entah ke mana, sampai melingkup Akhirat dan Dunia.

Bukan salah Facebook. Tapi salah manusianya. Bagaimanakah cara dia melihat Facebook dan siapakah dia dalam melihat dirinya itu?

Kamu boyfriend?

Kamu girlfriend?

Kamu bos?

Kamu pakar?

Kamu sampah?

Siapa sahaja kamu, kita hanya satu. Kita adalah HAMBA.

Hamba Allah yang kejayaan hidupnya ialah pada melihat dengan pandangan hamba, dan berperanan dalam hidupnya sebagai hamba, hingga mati sebagai hamba. Kalau ada yang sudah lupa dirinya hamba, dan hidup di dunia seperti tuan, dia telah bertuhankan diri. Nantikan sahaja balasannya di Akhirat nanti.

 

__._,_.___

BENARKAH INI ???

Pengarah Radio IKIM didesak 'Letak Jawatan' kerana panggil Presiden PAS Muzakarah

Seorang teman meyampaikan kepada saya bahawa perletakan jawatan Pengarah Radio IKIM, Ir Ahmad Jais Alias berkuatkuasa 1 Mac lalu bukanlah perletakan jawatan yang sukarela. Bernama pada 19 Januari telah menyiarkan berita bahawa beliau akan meletakan jawatan setelah berkhidmat selama setahun dua bulan bermula pada 1 Januari 2009. Memang pelik kenapa beliau letakan jawatan secara tiba-tiba walhal baru berkhidmat setahun jagung.

Beliau dikatakan telah diberikan tekanan oleh pihak atasan bagi meletakan jawatan berikutan  tindakannya menjemput Presiden PAS bagi menyertai Muzakarah Pakar anjuran IKIM pada 21 Januari lepas. Muzakarah itu diadakan bagi membincangkan isu nama Allah dan Tun Abdullah turut hadir bersama bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainal Abidin.

Sebelum ini juga, beliau turut dikatakan mengunakan kedudukannya bagi menjemput beberapa Ustaz-ustaz PAS untuk menjadi penceramah dan memberikan kuliah agama di Radio IKIM. Ya! mereka hanya beri kuliah agama, bukan ceramah politik. Pendengar Radio IKIM boleh jadi saksi.

Ekoran dari tindakan beliau yang tidak disenangi itu, gaji beliau ditahan, elaun dan bayaran claim beliau turut tidak dibayar.

Jika melawat laman web IKIM, nama beliau juga sudah dikeluarkan walaupun baru 4 hari beliau letak jawatan. Tiada sebarang majlis perpisahan diadakan untuk beliau dan akhirnya beliau kembali menjadi orang dagang walhal kehadirannya selama setahun di IKIM telah banyak memberikan perubahan besar kepada imej dan rating Radio IKIM.

Memang tidak logik, dalam keadaan ekonomi yang gawat ini beliau yang baru setahun dua bulan bekerja dengan IKIM mahu letakan jawatan tanpa sebab. Lain la kalau beliau mendapat tawaran jawatan yang lebih baik. Ada juga logiknya. Kini Ahmad Jais dilaporkan menjadi penceramah bebas dan tidak mempunyai pekerjaan tetap.

Selepas 'perletakan jawatan' beliau, dikhabarkan bahawa beberapa slot ceramah yang kebanyakannya disampaikan oleh Ustaz-ustaz PAS akan disusun semula dan dimansuhkan perlahan-lahan. Beberapa DJ dan kakitangan juga dikatakan menerima tekanan yang sama agar mereka meletakan jawatan.

Berita dan cerita ini tersebar luas di IKIM dan pendengar setia Radio IKIM pasti mahu mencari jawapannya. Tidak sepatutnya beliau dipecat jika alasan Politik sedangkal itu digunakan. Beliau sebagai seorang yang berilmu telah mengunakan kedudukannya bagi meletakan orang-orang yang berilmu tanpa mengira apa jua parti untuk kebaikan masyarakat. penyingkirannya adalah satu kezaliman!

Saya yakin, IKIM akan menafikan cerita ini. Tapi kebenaran itu tidak akan dapat disembunyikan sampai bila-bila.

 

 

Saya ialah peminat setia USRAH RASA HATI yang diasaskan oleh IR. AHMAD JAIS, Pengarah Radio IKIM.FM…

 

Wednesday, March 3, 2010

PATH TO PARADISE..

Must read till end...
Every Friday afternoon, after the Jumma prayers, the Imam and his eleven year old son would go out into their town and hand out "PATH TO PARADISE" and other Islamic literature.

This particular and fortunate Friday afternoon, as the time came for the Imam and his son to go to the streets with their booklets, it was very cold outside, as well as pouring rain.

The boy bundled up in his warmest and driest clothes and said, 'OK, dad, I'm ready!'

His dad asked, 'Ready for what' 'Dad, it's time we go out and distribute these Islamic books.'

Dad responds, 'Son, it's very cold outside and it's pouring rain.'

The boy gives his dad a surprised look, asking, 'But Dad, aren't people still going to hell, even though it's raining?'

Dad answers, 'Son, I am not going out in this weather..'

Despondently, the boy asks, 'Dad, can I go Please'

His father hesitated for a moment then said, 'Son, you can go. Here are the booklets. Be careful son.'

'Thanks, Dad!'

And with that, he was off and out into the rain. This eleven year old boy walked the streets of the town going door to door and handing everybody he met in the street a pamphlet or a booklet.

After two hours of walking in the rain, he was soaking, bone-chilled wet and down to his VERY LAST BOOKLET. He stopped on a corner and looked for someone to hand a booklet to, but the streets were totally deserted.

Then he turned toward the first home he saw and started up the sidewalk to the front door and rang the door bell. He rang the bell, but nobody answered..

He rang it again and again, but still no one answered. He waited but still no answer.

Finally, he turned to leave, but something stopped him.
Again, he turned to the door and rang the bell and knocked loudly on the door with his fist. He waited, something holding him there on the front porch!

He rang again and this time the door slowly opened.

Standing in the doorway was a very sad-looking elderly lady. She softly asked, 'What can I do for you, son?' With radiant eyes and a smile that lit up her world, this little boy said, 'Ma'am, I'm sorry if I disturbed you, but I just want to tell you that ALLAH REALLY LOVES AND CARES FOR YOU and I came to give you my very last booklet which will tell you all about God, the real purpose of creation, and how to achieve His pleasure.'

With that, he handed her his last booklet and turned to leave.

She called to him as he departed. 'Thank you, son! And God Bless You!'

Next week on Friday afternoon after Jumma prayers, the Imam was giving some lectures. As he concludes the lectures, he asked, 'Does anybody have questions or want to say anything?'

Slowly, in the back row among the ladies, an elderly lady's voice was heard over the speaker.
'No one in this gathering knows me. I've never been here before. You see, before last Friday I was not a Muslim, and thought I could be. My husband died few years ago, leaving me totally alone in this world.. Last Friday, being a particularly cold and rainy day, i was contemplating suicide as i had no hope left.

So I took a rope and a chair and ascended the stairway into the attic of my home.. I fastened the rope securely to a rafter in the roof then stood on the chair and fastened the other end of the rope around my neck. Standing on that chair, so lonely and broken-hearted I was about to leap off, when suddenly the loud ringing of my doorbell downstairs startled me. I thought, I'll wait a minute, and whoever it is will go away.

I waited and waited, but the ringing doorbell seemed to get louder and more insistent, and then the person ringing also started knocking loudly....

I thought to myself again, 'Who on earth could this be? Nobody ever rings my bell or comes to see me.' I loosened the rope from my neck and started for the front door, all the while the bell rang louder and louder.

When I opened the door and looked I could hardly believe my eyes, for there on my front porch was the most radiant and angelic little boy I had ever seen in my life. His SMILE, oh, I could never describe it to you! The words that came from his mouth caused my heart that had long been dead TO LEAP TO LIFE as he exclaimed with a cherub-like voice, 'Ma'am, I just came to tell you that ALLAH REALLY LOVES AND CARES FOR YOU!'

Then he gave me this booklet, Path To Paradise that I now hold in my hand.

As the little angel disappeared back out into the cold and rain, I closed my door and read slowly every word of this book. Then I went up to my attic to get my rope and chair. I wouldn't be needing them any more.

You see? I am now a Happy Vicegerent of the One True God. Since the address of your congregation was stamped on the back of this booklet, I have come here to personally say THANK YOU to God's little angel who came just in the nick of time and by so doing, spared my soul from an eternity in hell.'

There was not a dry eye in the mosque. The shouts of TAKBIR...ALLAH AKBAR.. rented the air.

Imam-Dad descended from the pulpit to the front row where the little angel was seated....

He took his son in his arms and sobbed uncontrollably.

Probably no jama'at has had a more glorious moment, and probably this universe has never seen a father that was more filled with love and honor for his son... Except for One. This very one...

Blessed are your eyes for reading this message.

Don't let this message die, read it again and pass it to others. Heaven is for His people!
Remember, God's message CAN make the difference in the life of someone close to you.

Please share this wonderful message
Spread His Word, help Him and you'll see His hand in everything you do...

Q 5:3: This day I've perfected your religion for you, and completed my favor on you, and chose Islam for you as religion.... .

Friday, January 29, 2010

Salam buat semua...

Muaz yg semakin bijak..:)
Assalamualaikum wrt...

Salam ukhuwah buat semua sahabat2 pembaca setia blog ni.. Hmm.. Dah sebulan lebih tak update blog nih. Dah bersawang... Bukan tak nak update, macam2 perkara nak cerita. Tapi masa amat tidak mengizinkan..
Alhamdulillah hari ni, lunch hour tak keluar mana2. Actually, ni baru je balik dari LGM Corp ( Lembaga Getah Malaysia). Kene ganti boss bagi talk kat situ. Lepas talk pkl 12 tadi, depe dah provide lunch. Alhamdulillah dah kenyang. Office LGM Corp ni betul2 depan KLCC. Kalau ikutkan hati, mmg nak singgah KLCC je tadi. Tapi memikirkan keadaan sekarang ni yg mmg tak berapa larat nak berjalan & round KLCC yang luas mata memandang tu, so terpaksa la batalkan hasrat.. Next time lah.. Last week pun kene ganti boss bagi talk on Estate Planning kat Petronas Dagang, Tingkat 40, KLCC. Seriuss mmg cantik sangat view dari tingkat 40 tu. Kan bessttt kalau ofis AmanahRaya ni di KLCC. Hmm.. tp gaji banyak mane pun, mesti tak cukup..Dugaan banyak... hehehe..
Masuk hari ni dah 7 hari hubby kat Korea. Hmmm.. memang mencabar bila hubby tak de kat sini. Yang paling tak best, kene start kete & bukak/tutup gate sendiri waktu pagi.. Huhuhu.. Lagi satu, mmg kesian sangat pd Muaz.. Sebab skrg ni, since pregnant dah 3 bulan ni, mmg balik keje terus collapse.. Mmg tak larat dah nak layan Muaz sembang & main.. Selalunya Hubby akan layan Muaz sampai dia tido.. Tp bila hubby takde, Mama la terpaksa mengerah tenaga melayan Muaz.. Tp selalunya Muaz yg akan start boring dulu sebab sambil2 dia baca buku, Mama dah pejam mata.. So, Muaz akan mula tolong Mama bukak mata dengan ganasnyer.. huhuhuhu...Sabar je laa... Kadang2, tu dia terus turun bawah gi kat Opah dier... Mama pun tak sedar bila masa Muaz keluar dari bilik Mama turun tangga sorang2. Insyaallah, hr Ahad Muaz dah boleh jumpe Abi.. Dan seminggu Muaz dengar suara Abi jer.. Ahad ni, biar Abi layan Muaz pulak..
Muaz tolong Abi packing barang..
Muaz bergambar dgn Abi sebelum kene tinggal..
Nasib baik Muaz tak nangis nak ikut.. Driver limo tu pun sporting jer.. Muaz babai Abi dgn happynyer.. Bila tanya Abi pegi mane? Muaz dgn steady akan menjwb " Abi gi Kogheeaa, naik emmmmplane"
Kali ni, merupakan kali ketiga Mama & Muaz kene tinggal. 1st time dulu, masa Muaz dalam perut mama 4 bulan.. Hubby outstation kat Korea jugak hampir 2 bulan.. Masa tu mmg stress laa... Dah le baru kawin..huhuhu.. Sampai Dr. Khamsiah suruh masuk ward.. Mmg takleh lupe la peristiwa nak pengsan dalam STAR LRT tu.. huhuhu.. Kali kedua, tahun lepas hubby kene meeting kat Norwich, London. Kalau ikutkan hati mmg nak ikut jer. Tp masa ni, dalam masa yang sama saya kene attend course seminggu kat ILKAP, Bangi.. So, takde la terasa sangat sebab saya pun takde kat umah.. Tapi, kesian kat Muaz laaa... Seminggu, mama & abi takde..
Jauh dimata, tp dekat dihati.. Hubby yg sentiasa dirindui..
Yang putih kat kaki tu, hubby kata tu salji yang tgh mencair..
Anyway, sekarang ni rasa macam mula memahami erti pengorbanan dalam mencari rezeki. Bak kata seorang kakak kat ofis ni, kita kene faham nature keje husband kita. Jangan sekat atau pun membuatkan husband rasa bersalah pulak untuk outstation disebabkan kita. Biarkan dia menjalankan amanah yang company dia bagi pada dia. Kalau kita boleh faham & redha, insyaallah ada ganjaran & makna yang besar yang Allah sediakan untuk kita.
Oklah, habis bab tu... Cerita ttg Muaz pulak..Muaz sekarang ni dah semakin seronok explore the new things. Everyday, Muaz akan bukak laptop sendiri, pasang CD utk belajar ABC, 123 & alif ba ta.. Alhamdulillah, Muaz dah boleh hafal words utk setiap alphabets.. Seronok tgh dia belajar.. Mama dulu pun, kenal PC & laptop bila dah sekolah.. Tp Muaz, umur 2 tahun dah pandai gune laptop.. Dasyat betul generasi cyber ni..hehehe... Selain dari belajar, Muaz pun dah pandai merajuk & buat Mama & Abi marah... Biasa la tu.. Budak-budak.. Kita yang kene control marah kita sebab usia Muaz yang baru 2 tahun 3 bulan memerlukan kita sentiasa mengingatkan diri kita sendiri bahawa Muaz belum mumaiyiz lagi..
So, kene banyakkan bersabar.. Tp yang paling Mama & Abi takleh terima, Muaz citer kat nenek dia, "Abi marah Muaz..Abi kurung Muaz dalam bilik air sebab Muaz main kipas.." huhuhu.... Bila Mama saya tanya betul ke Nizam kurung Muaz dalam bilik air??? saya gelak jerr.... Pastu terus berpikir, bila masa la pulak Abi kurung Muaz dalam bilik air.. Yang pastinya, mmg Abi pernah marah Muaz sebab Muaz main kipas. Lps tu dalam kes yang berbeza, Muaz main something dalam bilik, pastu Abi warning, kalau nakal nanti Abi kurung dalam toilet.. TAPI, tak penah la kurung dia dalam toilet lagi...Hmm... Pandai betul Muaz buat drama.. lawak sangat.. :)
Oklah.. dah nak abis lunch hour.. stop kat sini dulu. Insyaallah, ade kesempatan blog ni akan diupdate lagi...
SALAM BUAT SEMUA...

There was an error in this gadget